Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / 5 nye år med nei-flert...
Heming Olaussen med bløtkake

5 nye år med nei-flertall mot EU-medlemskap?

Nei-siden kan gjerne unne seg en liten feiring: I mars har det vært 5 år sammenhengende nei-flertall i Norge på alle EU-målinger.

Den siste målinga i Nationen viser et soleklart nei-flertall; 53,7% nei, 35% ja. Betyr det at EU-kampen er avblåst i Norge? Kan vi regne med ”5 nye år med nei”? Det kan vi ikke! Så lenge ja-siden aldri kapitulerer, men stadig ser etter nye muligheter for omkamp, må nei-siden holde gløden oppe. Det gjelder ikke bare for Nei til EU, men også for nei-partiene og nei-alliansen som helhet.Noen ganger kan det virke som om noen har lullet seg for langt inn i tornerosesøvnen. Det er forståelig ut fra tallenes tale, men kan bli et problem. Det trengs kontinuerlig debatt, skolering, kunnskap og fokus på EU, EØS, Schengen, forsvarssamarbeid og EU-tilpasning fra norsk side.

Nei til EU har blikket festet mot 2013. Et nøkkelår for EU-sakens videre skjebne i Norge. Før det vil veldig mye handle om EØS, ulike direktiver og andre utslag av forholdet mellom Norge og EU. I 2013 får vi et stortingsvalg som pr. i dag er komplett uvisst med tanke på hvilken regjering vi vil få 2013-2017. Av de mange tenkelige alternativer, er det i hvert fall to som kan bli et brukbart redskap for EU-revansjistene her til lands; En mindretallsregjering av AP, og en borgelig regjering med et sterkt Høyre, og der Venstre eller KrF er ute av Stortinget eller sterkt svekket som nei-partier.

I tillegg til valget, vil vi ha fått en gjennomgripende EØS-debatt på basis av Sejersted-utvalgets utredning om avtalen. Hvilken vei den debatten vil ta, er pr. i dag uforutsigbart. Muligens vil Island ha framforhandlet en medlemsavtale med EU, og sjøl om et islandsk EU-medlemskap synes usannsynlig i dag, må vi ta høyde for at det faktisk kan skje. Ja-siden vil i tilfelle utnytte halmstrået for hva det er verdt. Hvilken retning Euro-krisen i EU vil ta er ikke gitt å si, men også her må vi for sikkerhets skyld legge til grunn at EU rir av stormen og kan framstå mer samlet og mindre kaotisk enn de gjør pr. i dag.

Nei til EU satser på å utvikle vår kunnskapsbase og vårt informasjonsarbeid rundt EU og EØS. Vi får stadig flere nye medlemmer, utvikler en studentorganisasjon sammen med Ungdom mot EU og deltar i kampen mot EUs datalagringsdirektiv og postdirektiv. Vi går hverken i dvale eller legger inn årene. Men det må heller ikke den øvrige nei-siden gjøre. Sjøl om meningsmålingene for tida er fantastiske og nei-siden er ja-siden overlegen. Det finnes nok av de som har tunge egeninteresser av å få Norge med i EU, og som ikke ser noen grunn til respektere folkets votum fra 1972 og 1994.

For øvrig har Nei til EU fått ny generalsekretær, med navn Per Kr: Dotterud. Jeg vil benytte denne spalteplassen i Nationen til å ønske ham velkommen, og samtidig takke avtroppende ”general” Jostein Lindland for det fabelaktige arbeidet han har gjort for organisasjonen. Både medlemsvekst, profesjonalisering, organisasjonsutvikling og kompetansebygging har vært hans varemerker.

Jeg tror det står respekt av Nei til EU – en organisasjon mange på ja-siden ønsker ”dit pepper’n gror”. De kommer aldri til å få ønsket oppfylt. Tvert i mot står vi som garantister for et levende norsk folkestyre, anti-elitisme og et forpliktende internasjonalt samarbeid mellom stater, ikke unioner. Vi støtter alle initiativ som vil bruke den unike muligheten Norge har med sin sjølstendige og troverdige stemme internasjonalt. Derfor har vi klare forventninger til at den stemmen nå snart blir brukt i en ekte solidaritet med Island, uten at landet skal knegå UK og Nederland i en urettferdig avtale, eller måtte bygge ned velferden for å innfri ublu internasjonale krav. Støtt Island vilkårsløst. Norge har råd til det. Dessuten er det faktisk i vår egeninteresse.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook