Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Mediebildet: Handlings...
© pictures.4ever.eu

Avvikling av det japanske importvernet mot landbruksprodukter blir en viktig del av handelsavtalen mellom EU og Japan.

Mediebildet: Handlingsrom, handelskrig, handelsavtaler og halvkveda viser

Det pågår en uerklært handelskrig mellom EU og USA. Samtidig er EU og Japan enige om en ny handelsavtale. President Donald Trump valgte å innlede sin Europa-visitt i Warszawa, noe som neppe bidrar til å bedre forholdet til Berlin og Paris.

En kø av EU-direktiver og forordninger truer arbeidsplasser og forbrukerrettigheter. Når skal politikerne våge å bruke vetoretten som ligger i EØS-avtalen?

– Det er ikke bare ett, men flere alternativer til EØS, og det finnes alltid et visst handlingsrom, sier leder av EL og IT-forbundet Jan Olav Andersen i samtale med Eva Nordlund . Dette er et lærerikt intervju du bør få med deg!

Dersom Norge ikke nedlegger veto mot elementene i Jernbanepakke IV, vil dette bety ny overføring av nasjonal myndighet til et EU-organ . Denne gangen fra det norske Jernbanetilsynet til jernbanebyrået ERA. Det vil samtidig innebære at det er hjemlandet til togselskapet som skal være kontrollinstans, og ikke norske myndigheter. – Hvis tyske Deutsche Bahn kjører med eget materiell i Norge, da har ikke norske myndigheter som Jernbanetilsynet noe de skulle ha sagt, sier Jan-Even Nystad i Lokmannsforbundet.

Det blir stadig hevdet at EØS-avtalen gir forutsigbarhet. Men det mest forutsigbare med EØS-avtalen er at den er dynamisk og stadig innskrenker den nasjonale styringsretten. – Nei til EU vil heller ha et fungerende folkestyre enn forutsigbarhet på markedsøkonomiens premisser, skriver Kathrine Kleveland i Tønsbergs Blad .

EØS-avtalen kan også bli svært dyr for vanlige forbrukere. EU vil innføre felles regler for netthandel der reklamasjonen settes ned til to år for disse varene om du har handlet på nett, i stedet for fem år slik de norske reglene er dag. – Norske politikere må utfordre EU på dette , sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet til VG.

I Norge står de aller fleste oppført i nummeropplysningstjenester. Det kan komme til å endre seg dersom et nytt EU direktiv trer i kraft. – I praksis fører det nye kravet til at samtlige av dagens norske opplysningsdatabaser er ulovlige og må slettes. Bransjen slik vi kjenner den vil bli helt annerledes, og det vil føre til store praktiske utfordringer for mange, sier Ragnhild Hundere, avdelingsleder i 1881, til ABC Nyheter.

Uten mat, ingen piknik

Ap-slagordet «nei til salg av Norge» kan være kraftig misvisende, mener Eva Nordlund.

Under Stortingets ferieinnspurt stemte Ap ja til å svekke importvernet ytterligere, og selge ut norsk produksjon gjennom EØS. Nærmere bestemt gjennom EØS-avtalens artikkel 19. Hvor snevert kan et slagord være uten at det blir uetterrettelig eller direkte misvisende? Betyr «nei til salg av Norge» et snevert «nei til helprivatisering av statsbedriftene»?

Ap brukte heller ikke «handlingsrommet i EØS» da SV og Sp foreslo i Stortinget at norsk arbeidslivslovgivning og norske tariffavtaler skal gis forrang framfor EØS. Når Ap sier de er for å bruke handlingsrommet i EØS, hvorfor stemmer de da imot å bruke det ?

EFTA-landene avsluttet sitt ministermøte på Svalbard den 26. juni, ett år etter brexit-avstemningen. Behovet for å bevare tette økonomiske bånd med Storbritannia blir understreket, men kommunikeet sier ingenting om at EFTA ønsker britene velkommen tilbake. De ble ikke en gang invitert med på piknik , slik Nei til EU foreslo.

Pensjon, straff og belønning

EU-kommisjonen foreslår et standard pensjonsprodukt som skal være tilgjengelig i alle EU-land. Er dette det første forsiktige steg på vei mot en felleseuropeisk pensjon – til tross for at EU bedyrer at det ikke er snakk om å erstatte eller harmonisere nasjonale pensjonsregimer?

EU godtar statlig innsprøyting av €17 milliarder for å avvikle italienske banker. Denne typen statsstøtte for å redde kreditorene er på kant med EUs eget krisehåndteringsdirektiv og retningslinjene for Bankunionen. Tyske politikere er rasende .

Samtidig viser konkurransekommissær Margrethe Vestager muskler vis à vis USA. Google straffes med en kjempebot for misbruk av sin markedsdominans. Vedtaket kommer tilfeldigvis samtidig med at USA vurderer å legge straffetoll på stålimporten fra Kina og EU. Handelskommissær Cecilia Malmström truer med tøffe mottiltak .

Avtaler og allianser kommer og går

Lekkasjer fra forhandlingene mellom EU og Japan viser at planene for en ny handels- og investeringsavtale er enda mer lyssky og gir enda mer makt til storselskapene enn CETA-avtalen mellom EU og Canada, skriver Rina Ronja Kari . Hun sitter i EU-parlamentet for den danske Folkebevægelsen mod EU.

Avtalen skyter gradvis i senk Japans importvern mot landbruksprodukter, mens japanske bilprodusenter til gjengjeld får tollettelser. Politisk enighet om en avtale – men ikke om den omstridte tvistedomstolen som EU ønsker – ble oppnådd den 6. juli, akkurat i tide til å sende et signal til president Trump når han starter sin Europavisitt i Polen.

Hjörtur J. Guðmundsson skriver at britisk fiskeindustri ble ofret da britene gikk inn i EU, og at historien vil vise hvorvidt de etter Brexit vil klare å ta den tilbake og forvalte den selvstendig slik de nå bør ha alle muligheter til.

EU favoriserer flyselskaper fra såkalte tredjeland på bekostning av europeiske jobber. Er Europa i ferd med å gi opp sin luftfartsindustri , spør Capt. Dirk Polloczek, president i European Cockpit Association (ECA) .

Den svenske nøytralitetspolitikken er ikke helt til å kjenne igjen. Sverige er blitt en aktiv pådriver i EUs felles sikkerhets- og forsvarspolitikk. «För att öka vårt genomslag stärker vi vårt samarbete inom den europeiska säkerhets- och försvarspolitiken, bland annat med Tyskland som är ett stabilitetsankare i Europa», sier den svenske regjeringen og omfavner EUs globale strategi .

Reisesirkus og flyktningtragedie

EU-parlamentarikerne har sine kontorer i Brussel, men Lisboatraktaten sier at de skal reise til parlamentsbygningen i Strasbourg 12 ganger i året. Det koster skattebetalerne i EU dyrt! Folkebevægelsen mod EU vil ha slutt på reisesirkuset (eller det reisende sirkus).

Men heller ikke når det er parlamentssesjon i Strasbourg, er det spesielt folksomt i salen. En rasende kommisjonsformann Jean-Claude Juncker skjelte ut EU-parlamentet i så kraftige ordelag at parlamentets president Antonio Tajani ba Juncker vise respekt. – Dere er latterlige, var svaret fra Juncker.

Amnesty International Norge opplever at EUs mål med samarbeidet er å få Libya til å hindre flyktningene fra å komme til Europa, ikke å redde dem fra Middelhavet. – De driver dem i armene på menneskesmuglere som tvinger dem til å velge ekstremt farlige ruter og brutale aktører som voldtar og dreper, sier Gerald Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty.

God sommer til våre lesere

Nyhetsbrevet tar en sommerpause. Vi er tilbake i august. I mellomtida kan du kose deg med et innholdsrikt nummer av Standpunkt og lederartikkelen til Kathrine Kleveland: Etter en kongress og før et valg.

Vi ønsker alle lesere en riktig god sommer!

e-handel
© CC 0

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook