Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Bunnmål i Jarlsberg Avis
Stuepike
Leserbrev i Jarlsberg Avis:

Bunnmål i Jarlsberg Avis

Det går lenge mellom hver gang jeg leser en lederartikkel i en avis som tar mer sikte på å villede enn å veilede leserne. Lederen i denne avisa fra 22.2.; ”Mot sitt eget beste” (Om EUs vikarbyrådirektiv) tar kaka.

Her sitter ubegrunna påstander løst, og omgangen med fakta er både tilfeldig og tendensiøs. La oss ta det systematisk:

  1. Direktivmotstanderne i Norge havner i bås med høyresida ute i Europa, sier skribenten, og mener dette er ”mer enn merkelig”. Det er dessverre ikke det, hvis man har litt greie på situasjonen i EU generelt, og fagbevegelsen i EU spesielt. For svært mange arbeidstakere fra fattige EU-land og svake fagbevegelser, framtrer direktivet som en forbedring. For enkelthets skyld: Starter du fra null, er tre en klar forbedring. I Norge er situasjonen motsatt. Vi inviteres med direktivet til å gå fra ti til tre. Her har vi en sterk fagbevegelse, et tre-parts system, en aktiv kamp mot sosial dumping, en arbeidsmiljølov som legger begrensninger på løsarbeid. Det er dette vikarmotstanderne forsvarer. Hvorfor nevner ikke skribenten at det er høyresida og arbeidsgiverne i Norge som ønsker direktivet velkommen – og det er NHO som truer med å bruke direktivet som en brekkstang for å få en EFTA-dom som kan velte arbeidsmiljølovens begrensninger på utleie av arbeidskraft? Passer det ikke inn i vrengebildet?
  2. Lederskribenten mener at direktivmotstanden bare er et skalkeskjul for EU-motstand og EØS-motstand. Det er bare trist med sånn brønnpissing. Er det noen som tror at Roar Flåthen og Arve Bakke er (hemmelige?) EU-motstandere? EØS-motstandere? Det er altså et dusin LO-forbund, LO sjøl, Unio og YS som krever veto mot direktivet. Som (ekte) EØS-motstander må jeg si EØS-motstanden hadde tatt et kvantesprang framover, dersom lederskribenten hadde hatt rett. Det har han dessverre ikke. En helt annen sak man burde tenke over; Norsk bruk av veto vil faktisk STYRKE EØS-avtalen og dens sårt tiltrengte legitimitet. Det har bl.a. KrF-leder og EØS-tilhenger Knut Arild Hareide skjønt, når han ber om flere norske EØS-veto. Skribenten derimot har skjønt lite, utover APs propaganda.
  3. AP-propagandaen viser seg ikke minst i påstanden om at direktivets hovedformål er å likestille og likebehandle innleide og fast ansatte. Det er det ikke. Det er i beste fall et       underordna mål – som alle er enige om. Hovedformålet er å gjøre det lettere å etablere og drive utleiebyråer. Skribenten har en rørende naiv tilnærming til hva dette handler om; På norske byggeplasser, i verftsindustri, i hotell- og restaurantbransjen, innen reingjøring osv. forteller de en annen annen historie; Om A/S Skurk og Sønn: Doble og tredoble kontrakter, grov underbetaling, null organisering, ingen avtaler osv. For de ansatte i utleiefirmaene. VB-direktivet vil ikke få slutt på dette; Tvert i mot vil det svekke fagbevegelsen, og dermed tilsyn, krav og innsyn i forhold til alt snusket som er i bemanningsbransjen. En dom mot arbeidsmiljøloven og norske tariffavtaler i denne saken vil sette kampen mot sosial dumping mange år tilbake. Det gir grunn til bekymring.

PS: I en annen-leder i samme avis legger redaksjonen seg på det absolutte lavmål. Avisa viser til at EU nå visstnok skal intensivere mafiabekjempelse, men regner med at Nei til EU v/undertegnede vil være mot dette (siden det kommer fra EU). Hvordan skal man forholde seg til sånt vrøvl? Jeg velger å si som alltid: Jeg foretrekker å sette meg inn i en sak før jeg uttaler meg om den. Kanskje Jarlsberg Avis også burde følge en sånn praksis?

Heming Olaussen, leder Nei til EU

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook