Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU

Nytt fra Nei til EU

Her finner du politiske uttalelser, pressemeldinger, leserbrev og kronikker fra Nei til EU.

Kontakt:

  • Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, på 92 82 51 62
  • Sindre Humberset, informasjonskoordinator, på 90 60 50 56

Denne oversikten er filtrert. Her synes bare saker om Verden. Du kan gjerne se alle sakene.

ikon for Artikkel (vanlig)

Mediebildet: Handlingsrom, handelskrig, handelsavtaler og halvkveda viser

EU og USA gir hverandre gule kort. Men Norge er som vanlig livredd for å bruke vetokortet mot EU-direktiver.

ikon for Artikkel (vanlig)

Kom igjen EFTA, be britene med på piknik!

De andre EFTA-landene var tidlig ute og inviterte britene tilbake til EFTA. Nei til EU forstår ikke hvorfor ikke Norge har vært mer offensive overfor britene for å få dem med i EFTA.

EU-flagg med tanks
ikon for Artikkel (vanlig)

Uka som gikk: EU vil lede verden og ber britene revurdere Brexit

EU ser nytt håp for sine supermaktsdrømmer.

ikon for Artikkel (vanlig)

Det skotske dilemma

Skottlands dilemma: Det er ikke lett å være ute og inne på en gang.

ikon for Artikkel (vanlig)

Uka som gikk: EØS-motstanderne får beskjed om å sitte stille mens EU krabber innpå

EØS-avtalen herjer både til lands og til vanns.

© Arbeiderpartiet
Artikkel (enkel)

Rødgrønn EØS-debatt

Striden om framtida til EØS-avtalen kan bli et hinder for en eventuell regjering med Ap og Senterpartiet etter valget. Imens serverer statsminister Erna Solberg argumenter for hvorfor EU-medlemskap er en dårlig idé.

Artikkel (enkel)

Brexit sett fra Sør

Jeg er optimistisk: brexit er en mulighet for Storbritannia, EU og Afrika til å revurdere handelsforbindelsene. 

Landsmøte 2016 Ungdom mot EU
© Eivind Formoe
ikon for Artikkel (vanlig)

Meld deg på #NEI2017

3. og 4. mars inviteres du til Håndverkeren i Oslo der konferansen #NEI2017 finner sted. Temaene er «Valg 2017...TTIP/EØS/TISA...Verden er større enn EU».

© Eivind Formoe
ikon for Artikkel (vanlig)

Faglig konferanse 2016 Oppsummering og innledninger

Konferansens hovedtema var spørsmålet «Arbeidslivslover, faglige rettigheter og arbeidsplassdemokrati som handelshindring?». Konferansen ble arrangert i et samarbeid mellom Nei til EU, LO i Trondheim og LO i Oslo og foregikk på Håndverkeren i Oslo over to dager, 30.09. - 01.10. Det var 104 deltagere og 16 innledere/paneldeltagere. Faglig sekretær, Lill Fanny Sæther, ledet konferansen.

Konferansen tok bl.a. opp følgende emner: Situasjonen i Europa og Storbritannia etter Brexit. Hvordan vil dette påvirke Norge med EØS-avtale? De nye anskaffelsesdirektivene, velferdsprofitørene og spørsmålet om EØS hindrer våre løsninger og alternativer til EØS var også tema. TISA og TTIP ble diskutert i paneldebatt og landsbrukspolitikk og næringsmiddelindustrien inkludert to tillitsvalgte som har sloss for sine arbeidsplasser avsluttet konferansen. 

YouTube

Videohilsen til årsmøtet i Norges Bygdeungdomslag

Kathrine Kleveland hilser Norges Bygdeungdomslag sitt årsmøte i Surnadal på vegne av Nei til EU.

EU og Storbritannia
© Nosemonkey
ikon for Artikkel (vanlig)

– Uforutsigbart hvordan avtale mellom EU og Storbritannia vil se ut, sier forsker

Nei til EU har snakket med Kristine L. Solli, doktorgradstipendiat ved Cardiff University som forsker på EU-skepsis i Storbritannia og Norge.

Artikkel (enkel)

Presset mot britene om å bli i EU øker stadig fram mot folkeavstemningen 23. juni. EU-minister Elisabeth Aspaker kommer med vennlige råd, mens EU-kommisjonspresident stempler britene som «desertører» om de går ut.

Ytringsfrihet i Tyrkia
© Carlos Latuff
ikon for Artikkel (vanlig)

Mediebildet uke 10: Minusrente, pengespill om mennesker, kvinnedag – og minstelønna som ble vekk

EU-lederne og Tyrkia har denne uka blitt enige om en skisse til flyktningavtale som skaper uro og bekymring.

Stort bedre er det ikke på andre områder: Sentralbanken ESB prøver desperat å blåse nytt liv i europeisk økonomi ved å innføre minusrente og øke støttekjøp av mer usikre obligasjoner. Kommisjonen markerte 8. mars med å fjerne begrepet minstelønn, og i medlemsstaten Slovakia gjør fascister og nazister et brakvalg.

Landsmøte 2015 stemmer
© Eivind Formoe
ikon for Pressemelding

– Vårt nei til EU-medlemskap er et ja til et medmenneskelig og solidarisk Norge som stiller opp for folk på flukt, sier Kathrine Kleveland ved avslutningen av Nei til EUs landsmøte 2015. 

Gunnar Aarstein synger for landsmøtet 2015 i Svolvær.
© Eivind Formoe
ikon for Artikkel (vanlig)

– Våre tanker går til Frankrike

– Terrorhandlingene i Paris i går kveld har rystet oss alle, sa Kathrine Kleveland ved åpningen av Nei til EUs landsmøtes andre dag.

Artikkel (enkel)

Åpenhet om TISA

Fredag 12. juni skal Stortinget behandle et representantforslag om offentliggjøring av rammeteksten til den flerstatlige avtalen om tjenester (Tisa – trade in services agreement). 

ikon for Avisinnlegg

Kronikk i Vårt land: Demokrati som handelshindring

Stadig flere er skeptiske til hva handelsavtalen TTIP, som forhandles mellom EU og USA, vil bety, også for Norge. I Europa vokser kritikken ikke bare fra miljø- og landbruksorganisasjoner, men også solidaritetsbevegelse, forbrukerinteresser og kristne organisasjoner. Direktøren for Den europeiske forbrukerorganisasjonen advarer mot svekket mattrygghet. Forbrukerrådets Randi Flesland har advart mot svekkede forbrukerrettigheter. Sist ute er FN, som ønsker å stoppe forhandlingene på grunn av TTIP-avtalens udemokratiske tvisteløsning. Hemmeligholdet i forhandlingene har også vært viet mye oppmerksomhet

Liv Signe Navarsete og Kjell Dahle på ope møte om TISA i Oslo 26. mai 2015.
© Kjell Arnestad/NtEU
Artikkel (enkel)

Liv Signe Navarsete la vekt på hemmeleghaldet kring TISA-forhandlingane då ho innleidde for 72 tilhøyrarar på ope møte hjå Oslo Nei til EU om TISA 26. mai. Med ei regjering som vil konkurranseutsetja det meste av offentlege tenester, kan TISA-avtala verta eit trugsmål mot både folkestyre, tryggleik og miljø.

ikon for Artikkel (vanlig)

TTIP – gigantisk, dramatisk og udemokratisk

I juli 2013 begynte myndighetene i EU og USA å fremforhandle en omfattende frihandelsavtale. Avtalen kalles Transatlantic Trade and Investment Partnership, eller bare TTIP, og er nå under forhandling. Svært få vet hva som blir de konkrete resultatene av forhandlingene ettersom forhandlingsdokumentene er hemmelige og forhandlerne holder kortene tett til brystet.

Bakteppet for TTIP-forhandlingene er finanskrisen i 2008, som rammet EUs og USAs økonomier hardt. I 2011 ble det satt ned en høynivågruppe som fikk i oppgave å identifisere tiltak som kunne øke handel, stimulere til flere arbeidsplasser og legge til rette for økonomisk vekst i de to gigantøkonomiene. Gruppen foreslo å sette i gang TTIP. 

Artikkel (enkel)

Premiss 2014: Handel og migrasjon

Årets utgave av tidsskriftet Premiss handler om handel og migrasjon. Både mennesker og varer forflyttes rundt i verden raskere, og i større grad, enn noensinne. Hvor fritt skal det flyte?